Людям з порушення зору Звичайна версія

Позови Фонду до пов’язаних осіб 12 банків - на розгляді судів цього тижня

02.10.2023

ПРЕСРЕЛІЗ    

Упродовж тижня 02-06 жовтня суди різних інстанцій розглянуть позови Фонду гарантування вкладів до пов’язаних осіб та власників 12 банків, які причетні до завдання збитків цим банкам та/або їхнім кредиторам. Це позови як у господарських, так і у кримінальних провадженнях. Зокрема:

2 жовтня:

  • Центральний апеляційний господарський суд розглядає апеляцію за позовом Фонду до пов’язаних осіб ПАТ «МЕЛІОР БАНК» на понад 188,0 млн грн (справа №904/3867/21).

Як повідомляв Фонд, посадовими особами ПАТ «МЕЛІОР БАНК» з метою прикриття фінансової неплатоспроможності систематично проводились з грубими порушеннями законодавства операції зі збільшення статутного капіталу банку до мінімально встановленого розміру, необхідного для продовження банківської діяльності станом на 2012 рік. Це було здійснено не за рахунок власних коштів акціонера, як того вимагає законодавство, а фактично – за рахунок кредитних коштів, наданих самим банком фірмам, наближеним до акціонерів ПАТ «МЕЛІОР БАНК». Зокрема, на користь чотирьох компаній було видано кредити на загальну суму 187 млн грн. У подальшому залучені кошти шляхом перерахування через різні компанії були зараховані на рахунок акціонера банку. Тобто, це відбувалось без фактичного надходження коштів на рахунки банку, а виключно за рахунок штучно сформованих активів в балансі.

Крім того, у банку було виявлено факти порушення вимог законодавства України, що регулює боротьбу з легалізацією доходів, отриманих злочинним шляхом

3 жовтня:

  • Північний апеляційний господарський суд розгляне апеляцію за позовом Фонду до пов’язаних осіб ПАТ «КБ "СТАНДАРТ" на 794,2 млн грн (справа №910/15260/18).

Нагадаємо, до визнання банку неплатоспроможним у ньому було здійснено низку операцій з виведення активів. Зокрема, протягом 2013-2014 було здійснено 26 кредитних операцій, що завдали банку багатомільйонних збитків.

В заставу за цими кредитами без жодної перевірки кредитоспроможності позичальників надавалися депозити членів Спостережної ради Банку та інших інсайдерів у неспівмірному розмірі (наприклад, сума виданого кредиту – 30 млн. грн, а розмір депозиту, переданого в заставу, – 300 тис. грн), сформовані за рахунок кредитних коштів самого Банку. Самі боржники були новоствореними суб’єктами господарювання, пов’язаними між собою.

В подальшому ці застави були замінені на сміттєві цінні папери компаній-інсайдерів Банку, заставна вартість яких була безпідставно завищена.

4 жовтня:

  • Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду розпочне розгляд касаційної скарги за позовом Фонду до пов’язаних осіб ПАТ «ПЛАТИНУМ БАНК» на 1,5 млрд грн (справа №910/12955/20).

Нагадаємо, після початку процедури виведення Банку з ринку, незалежним аудитором, що здійснював форензик-аудит, було встановлено низку фактів виведення активів з Банку до визнання його неплатоспроможним.

5 жовтня 

  • Святошинський районний суд м. Києва розгляне позов Фонду у кримінальному провадженні до пов’язаних осіб ПАТ "КБ "ПІВДЕНКОМБАНК" на 38,0 млн дол США (справа №761/44363/19)

Ліквідні активи ПАТ «КБ «ПІВДЕНКОМБАНК» до запровадження тимчасової адміністрації були виведені через «схемне» кредитування юридичних осіб, пов’язаних із власником банку, придбання «сміттєвих» цінних паперів та через операції з банком «Meinl Bank Aktiengesellschaft» (Австрія). Зокрема, упродовж 2011-2014 рр. керівництвом ПАТ «КБ «ПІВДЕНКОМБАНК» було укладено низку сумнівних кредитних договорів з афілійованими юрособами, що прямо чи опосередковано були пов’язані з власниками та керівниками банку, на понад 4 млрд гривень. При цьому, у заставу банку в основному було передано малоліквідну заставу – рухоме майно, цінні папери та в 75% випадків – товари в обороті, а саме відходи збагачення залізних руд. 

  • Шевченківський районний суд м. Києва розгляне позов Фонду у кримінальному провадженні до пов’язаних осіб ПАТ "Банк Петрокоммерц-Україна" на 8,0 млн грн (справа №761/22614/19).

Як повідомляв Фонд, у ПАТ «БАНК ПЕТРОКОММЕРЦ-УКРАЇНА» було здійснено низку оборудок, результатом яких стало виведення коштів з банку в особливо великих розмірах. Зокрема, упродовж одного дня у червні 2016 р. було укладено договір, відповідно до якого ПАТ «БАНК ПЕТРОКОММЕРЦ-УКРАЇНА» набув права вимоги за 5-ма кредитними договорами, забезпеченими «сміттєвими» цінними паперами, заплативши за них «живими» коштами, а натомість отримавши на баланс кредити, проценти за якими не сплачувались та які не були погашені позичальниками у визначені договорами терміни.

Показово, що надання кредитів ПАТ «БАНК ПЕТРОКОММЕРЦ-УКРАЇНА»  позичальникам, придбання ними цінних паперів за рахунок кредитних коштів, надання цінних паперів у заставу та продаж кредитного портфелю банку ПАТ «БАНК ПЕТРОКОММЕРЦ-УКРАЇНА» здійснювалось практично одночасно.

Крім того, з ПАТ «БАНК ПЕТРОКОММЕРЦ-УКРАЇНА» фактично було виведено ліквідний кредитний портфель, забезпечений нерухомим майном, за заниженою вартістю, та без внесення «живих» грошей.

6 жовтня

  • Жовтневий районний суд м. Дніпра розгляне позов Фонду у кримінальному провадженні проти пов’язаних осіб ПАТ КБ «АКСІОМА» на 89,1 млн грн (справа №201/3402/20).

Наприкінці 2013-на початку 2014 рр. банк «Аксіома» надавав кредити групі позичальників на пільгових умовах (кредити надавались під 5,7-13%, в той час як іншим позичальникам – під 27-36%) для здійснення спекулятивних операцій на ринку цінних паперів. Забезпеченням виконання зобов’язань виступали сміттєві цінні папери. А на момент прийняття рішення про надання кредитів джерело погашення було відсутнє.

На момент введення тимчасової адміністрації загальна заборгованість вказаних позичальників склала 97% загального обсягу кредитного портфелю банку «Аксіома».

Крім того, уповноважена особа Фонду гарантування встановила, що посадові особи банку «Аксіома» проводили операції зі збільшення його статутного капіталу з грубими порушеннями чинного законодавства, а саме, за рахунок кредитних коштів.

Нагадаємо, кошти, що будуть стягнені з осіб, причетних до виведення активів з банків, спрямовуються на розрахунки з кредиторами цих банків, а також державі за позиками, що були надані у 2014-17 рр. для здійснення гарантованих виплат вкладникам.