Людям з порушення зору Звичайна версія

Справа банку «Реал» та позови до пов’язаних осіб ще 7 банків – на розгляді судів цього тижня

22.08.2023

ПРЕСРЕЛІЗ   

Цього тижня суди різних інстанцій розглянуть позови Фонду гарантування вкладів до пов’язаних осіб та власників 8 банків, які причетні до завдання збитків цим банкам та/або їхнім кредиторам. Це позови як у господарських, так і у кримінальних провадженнях.

Зокрема:

  • 21 серпня Святошинський районний суд м. Києва розглянув один з позовів Фонду до пов’язаних осіб ПАТ "КБ "ПІВДЕНКОМБАНК" на 38 млн дол. США (справа №761/44363/19).

Ліквідні активи ПАТ «КБ «ПІВДЕНКОМБАНК» до запровадження тимчасової адміністрації були виведені через «схемне» кредитування юридичних осіб, пов’язаних із власником банку, придбання «сміттєвих» цінних паперів та через операції з банком «Meinl Bank Aktiengesellschaft» (Австрія). Зокрема, упродовж 2011-2014 рр. керівництвом ПАТ «КБ «ПІВДЕНКОМБАНК» було укладено низку сумнівних кредитних договорів з афілійованими юрособами, що прямо чи опосередковано були пов’язані з власниками та керівниками банку, на понад 4 млрд гривень. При цьому, у заставу банку в основному було передано малоліквідну заставу – рухоме майно, цінні папери та в 75% випадків – товари в обороті, а саме відходи збагачення залізних руд. 

  • 22 серпня Північний апеляційний господарський суд продовжить розглядати апеляційну скаргу Фонду на рішення суду першої інстанції у справі №910/9948/20 за одним з позовів Фонду до пов’язаних осіб ПАТ «УКРГАЗПРОМБАНК» на 21,8 млн грн.

Як встановлено уже під час виведення цього банку з ринку, напередодні запровадження у ньому тимчасової адміністрації ним проводилось «схемне кредитування» групи компаній для фінансування спільного неіснуючого будівництва на суму 57,6 млн грн. За всіма ознаками, ця схема була застосована саме з метою виведення активів з «Укргазпромбанку». Крім того, у банку використовувались і інші схеми виведення коштів.

Крім вищевказаної справи на стадії апеляційного розгляду перебуває також позов Фонду до пов’язаних осіб ПАТ «УКРГАЗПРОМБАНК» у справі №910/10028/20, а 19 червня 2023 р. апеляційний суд задовольнив апеляційну скаргу за ще одним позовом Фонду щодо цього банку - у справі №910/9944/20. Суд ухвалив рішення на користь Фонду про стягнення збитків в розмірі понад 24,4 млн грн.

  • 23 серпня Вищий антикорупційний суд продовжить розгляд позову Фонду у кримінальному провадженні за справою №991/1684/22 на 5,57 млрд грн, фігурантом якої є колишній Голова правління ПАТ «РЕАЛ БАНК» за низкою звинувачень.

Нагадаємо, під час здійснення процедури ліквідації цього банку було встановлено, що основною причиною його неплатоспроможності стало надання завідомо збиткових для банку кредитів на мільярди гривень компаніям, що входили до групи компаній власника банку С. Курченка - нині підсанкційної особи, оголошеної у міжнародний розшук. Таким чином з Банку було виведено близько 5 млрд грн.

За виявленими фактами Фонд спрямував низку заяв до правоохоронних органів, що лягли в основу відповідних кримінальних справ. Частина фігурантів оголошені в міжнародний розшук.

Зокрема, крім сказаної справи, на розгляді Вищого антикорупційного суду нині перебуває позов Фонду гарантування вкладів проти власника ПАТ "РЕАЛ БАНК" С. Курченка, який перебуває у міжнародному розшуку, на суму 4,7 млрд грн (справа №991/6214/22).

  • цього ж дня Вищий антикорупційний суд продовжить розгляд позову у кримінальному  провадженні до пов’язаних осіб ПАТ "РОДОВІД БАНК" на 671,1 млн грн (справа №991/576/22).
  • 24 серпня Північний апеляційний господарський суд розглядатиме скаргу Фонду на рішення суду першої інстанції за позовом до пов’язаних осіб ПАТ «БАНК «ТАВРИКА» на 2,7 млрд грн (справа №910/18526/21).

Активи з цього банку виводились через кредитування пов’язаних осіб та заміну ліквідної застави за вже виданими кредитами. Зокрема, забезпеченням за кредитами, виданими пов’язаним з АТ «БАНК «ТАВРИКА» особам, виступили картини, вартість яких у бухгалтерській документації банку була у сотні разів вищою від реальної ціни. Крім того, було замінено застави за вже виданими раніше позиками - із забезпечення виводились об’єкти нерухомості, натомість, без проведення оцінки був переданий пакет акцій ПАТ «КЮЗ» (згодом, у 2015 р. ця юрособа була визнана банкрутом). Лише за кілька місяців з грудня 2012 по березень 2013 рр. 14 компаній-позичальниць пішло у кероване банкрутство.

Нагадаємо, кошти, що будуть стягнені з осіб, причетних до виведення активів з банків, спрямовуються на розрахунки з кредиторами цих банків, а також державі за позиками, що були надані у 2014-17 рр. для здійснення гарантованих виплат вкладникам.