Людям з порушення зору Звичайна версія

Від банку-старожилу до фінансової діри: схеми виведення активів з ПАТ «КБ «ПІВДЕНКОМБАНК»

18.04.2019

ПРЕС-РЕЛІЗ

На момент запровадження у 2014 році тимчасової адміністрації в ПАТ «КБ «ПІВДЕНКОМБАНК», зареєстрованому ще в 1990 році, балансова вартість його активів складала близько 7,7 млрд грн, а оціночна виявилася лише на рівні 0,5 млрд грн (6% від балансової). Із загальної суми кредиторських вимог банку, яка складає 3,2 млрд грн, 1,9 млрд грн – виплачене ФГВФО відшкодування вкладникам в межах гарантованої суми. «В структурі кредиторських вимог частка гарантованих виплат складає близько 60%. Це свідчить про те, що основним джерелом надходження грошей в «Південкомбанк» були вклади фізичних осіб. Для порівняння в АТ «ДЕЛЬТА БАНК» цей показник був на рівні 30%», - пояснила директор департаменту управління активами ФГВФО Ольга Білай в радіоефірі «Голос Столиці».

Різке збільшення кількості вкладників, а відтак і розміру його активів, відбулося у 2010-2011 роках. Кошти, які надходили до банку, здебільшого спрямовувалися на кредитування фірм-одноденок, пов’язаних з власником банку Русланом Циплаковим. Однак, як виявилося пізніше, застосовуючи схемне кредитування, власники банку у такий спосіб виводили його активи. Забезпеченням таких кредитів були сміттєві цінні папери, товар в обороті та інші подібні «ліквідні» активи, наприклад, відходи переробки залізних руд. Близько 95% юридичних осіб, які були боржниками банку, через рік після визнання його неплатоспроможним почали процедуру банкрутства, при цьому їм було призначено одного і того ж ліквідатора. Цей факт можна вважати свідченням контрольованості процесу і відсутністю наміру розраховуватися за кредитними договорами від початку.

На окрему увагу заслуговує факт співробітництва ПАТ «КБ «ПІВДЕНКОМБАНК» з банком Meinl Bank Aktiengesellschaft. З кореспондентських рахунків в австрійській установі після запровадження тимчасової адміністрації було списано 38 млн доларів США. Як пояснили в іноземному банку, зазначені кошти слугували забезпеченням за кредитом між Meinl Bank AG та компанією-нерезидентом. При цьому, будь-які угоди, на які посилалась іноземна сторона при списанні коштів з коррахунку, у банку відсутні, у бухгалтерському обліку ПАТ «КБ «ПІВДЕНКОМБАНК» факти вчинення правочинів, у результаті яких здійснено списання коштів із кореспондентського рахунку банку в Meinl Bank AG, не відображались.

У лютому 2014 року Нацбанк України здійснив рефінансування «Південкомбанку» на суму 180 млн грн. Протягом трьох днів банк освоїв близько 10 млн грн, за рахунок яких було повернуто борги іншим українським банкам, а майже 170 млн грн через кредитування підставних українських компаній надійшли на рахунки двох компаній-нерезидентів як передплата за поставку арматури, яку так і не було відвантажено.

Довідково. 26 травня 2014 року в ПАТ «КБ «ПІВДЕНКОМБАНК» було запроваджено тимчасову адміністрацію. Ліквідацію банку розпочато 26 вересня 2014 року. На початок квітня 2019 року банком задоволено кредиторських вимог на суму 187,2 млн грн.

Нагадаємо, щопонеділка в ефірі ранкової радіопрограми «Ризик без меж» керівництво Фонду розкриває найбільш яскраві та цинічні схеми виведення активів банків, які призвели до їх бакрутства.